Blog

Tapete - 29/01/2011 04:44:00
Comments: 0
Ideja, ki že dalj časa kroži - a realizirana pa še ni - je, da bi se lahko tapete spreminjale skozi letne čase. Tako bi npr. v zimskih dneh tudi v notranjih prostorih pričarale tapete bolj zimsko vzdušje, poleti pa bi bile bolj rumenih barv... Ali pa ravno obratno - da bi bile pozimi tople barve in topli vzorci na njih, poleti pa bi nas želele ohladiti z ledeno modrimi tapetnimi vzorci in motivi.

Vendar je "problem" le v tem, da tovrstna tehnologija še ni ravno razvita. Najdlje, kolikor so uspeli priti znanstveniki je, da se tapeta obarva glede na toploto prostora - a ta obarvanost ni enakomerna po celi steni, temveč je zelo odvisna od konkretne temperature mikrolokacije. Tako je npr. na enem delu stene tapeta lahko hladnejša kot na drugem - in barvno bi bila takšna stena potem zelo pisana. A kaj, ko to niti ne bi bilo tako zelo estetsko, saj bi bila ponavadi obarvana na enak način (saj je najbrž en del stene vedno bolj hladen kot kakšen drugi del stene).


Vmesna rešitev namesto spreminjajočih se tapet


Ker nam tehnologija očitno še ne more ponuditi odgovora na te rešitve, obstaja ena zelo staromodna rešitev za popestritev in spreminjanje podobe vašega doma ali pisarne ali kakšnih drugih bivalnih prostorov. Slike. Obesite na stene dobre stare slike. Ali fotografije. Skupaj s tapetami bodo naredile prostor še bolj prijeten, hkrati pa jih je zelo zelo enostavno zamenjati - in prilagajati vašemu razpoloženju in počutju, letnim časom in drugim obdobjem - po vsem po vaši meri. 

Tags: slike, tapete
Comments: 0
Tapete - 26/01/2011 01:44:00
Comments: 0
Da so bile tapete vedno prisotne v premožnejših hišah, gradovih, palačah, stanovanjih, pričajo številne stare fotografije in slike. Še danes boste v vsaki takšni hiši ali vili, ali gradu videli, da so stene oblečene v nekaj - v tapete.

In prav tako velja tudi za novozgrajene stavbe. Ravno te dni so pricurljale na dan fotografije palače, ki se zida ob Črnem morju in ki naj bi bila po mnenju virov zgrajena za osebno uporabo Vladimirja Putina. Oglejte si še posebej pozorno notranjost te palače - in opazili boste, da prav nikjer nima praznih belih zidov. Bodisi so na stenah slike, ali pa tapete - in v vsakem prostoru so tapete drugačnih barv, vzorcev, ipd...

Tags: tapete, luksuz
Comments: 0
Tapete - 25/01/2011 16:06:00
Comments: 0
Že zelo dolgo se ukvarjamo s tapetami in videli smo že veliko domov in pisarn in drugih prostorov, kjer imajo stenske tapete. In kakšno ugotovitev, na koncu lahko potegneš? Predvsem to, da je to ali so tapete potem zares obogatitev prostora ali pa njegova napaka, odvisno od okusa tistega, ki je izbral vzorec in ki je poskrbel še za umestitev ostalih stvari v prostoru. Zidne tapete so pač na zidu - in ljudje smo takšni, da pogosto pritrjujemo še kakšne druge stvari na zid oz. na steno. Preveriti je potrebno, da se te reči nato res skladajo z že obstoječimi tapetami, da se barvno skladajo z njenim vzorcem in da so tudi podobnega materiala kot že pritrjene tapete, ki jih želimo še obogatiti. Preverite še sledeče: ali bi vaš prostor s tapetami in ostalo opremo deloval dobro, če bi ga poslikali za revijo o notranjem oblikovanju? Kako bi izpadle tapete? Bi bile skladne s pohištvom?

Če ste kinestetičen tip človeka, morate nujno preveriti še, kakšne se vam zdijo tapete na dotik. Ali so vam prijetne, ali pa vam nekaj ne ustreza. Tudi če jih ne boste vsak dan prijemali in se jih dotikali, boste v podzavesti vedno vedeli, kakšne so te vaše tapete na dotik - in zato poskrbite, da vam bodo tudi v tem pogledu všeč.


Ljudje, ki so primarno slušnega tipa, naj bodo ravno tako pozorni na ta element pri tapetah. Kakšen zvok se sprošča, ko drsite s prsti ali kosom papirja čez tapete? Vam je všeč? Se bo lepo podal v vaš prostor? Če so tapete reliefne, potem vedite, da bodo delno tudi zvočno izolirale vaše stene. In skozi zide bodo prepustile manj zvoka. Ne pričakujte ravno, da vas zaradi tega sosedje ne bodo slišali, če živite v bloku, vendar je lahko razlika kar opazna, še posebej v primerjavi s praznimi belimi stenami.


Za vse preostale, ki ste oz. smo večinoma vizualni, pa bo najpomembnejši ravno izgled tapete. Njene barve in vzorci in prelivanja. Njihov odsev v svetlobi, ki prodira skozi okna in njihovo spreminjanje izgleda skozi dan. Če bodo tapete iz vinyla pazite, da ne bodo takšne bleščeče, da bi vam v kombinaciji z vašo konkretno postavitvijo prostora odsevale kot ogledalo sončno svetlobo. 


Ravno tako vedite, da bodo tapete, ki so temnih barv, ogrevale vaš prostor, če bo nanje padala sončna svetloba. Morda vam bo pozimi to celo všeč. 


Različne tapete lahko poleg z izgledom tudi še na mnogo drugih načinov spremenijo počutje v vašem domu ali poslovnem prostoru, zato stenske tapete res skrbno izberite in mislite tudi na zgoraj navedene aspekte. Nenazadnje boste s tapetami prebivali kar nekaj nadaljnih let in modro je, da vam bodo le-te vaš prostor polepšale in ga naredile bolj prijaznega.

Comments: 0
Tapete - 25/01/2011 01:35:00
Comments: 0
Tapete so postale stvar mode! In ni več važno le, katere znamke so, oz., kateri proizvajalec jih dela. V segmentu najboljših tapet je podobno kot pri modni industriji postalo pomembno, kdo jih je oblikoval. In mnogi vrhunski oblikovalci iz drugih branž se poskušajo tudi pri tapetah. 

V Sloveniji ta trend še ni izrazit, v tujini pa vse bolj in bolj. Bomo imeli tudi kakšnega slovenskega oblikovalca, ki se bo poskusil v tapetah?

Comments: 0
Tapete - 24/01/2011 06:28:00
Comments: 0
Današnje stenske tapete niso tako občutljive, kot tiste izpred dvajset let. Pogosta skrb mladih staršev je ravno to, kako se bodo obnesle v prisotnosti njihovih nadebudnih otrok, ki svet šele raziskujejo in preizkušajo delovanje različnih materialov in medsebojno interakcijo.

A takšna skrb je s sodobnimi tapetami odveč. Novi materiali iz katerih so narejene (še posebej tiste iz vinyla) se zlahka operejo, saj je njihova zunanja plast vodoodporna. In če so bile tapete pravilno položene, potem tudi ob spojih ne pričakujte težav. Še posebej švedske tapete so narejene tako, da se pri polaganju na robovih delno prekrivajo, kar vam omogoča še boljšo zaščito pred tem, da bi odstopile ob robovih.


Celo papirnate tapete niso tako občutljive kot so bile včasih. Nenazadnje pa vam tapete omogočajo tudi enostavno zamenjavo, tako da boste lahko otroško sobo ali dnevno sobo kasneje, ko bo vaš otrok že vedel, da ne sme risati po tapetah, zamenjali in mu morda izbrali takšne vzorce, ki bodo manj otroški, tako da jih bo vesel tudi kasneje, ko bo že najstnik.

Comments: 0
Tapete - 24/01/2011 04:40:00
Comments: 0
Arhitektom in oblikovalcem boste delo bistveno olajšali, če boste prišli do njih pripravljeni. Najmanj kar si želijo je, da jim najprej stranke rečejo, da imajo proste roke, nato, ko so pripravili predlog, pa kar naenkrat povedo za cel kup stvari, ki jim niso všeč, in kaj bi si želeli.

Zato pojdite do njih z izrezki iz revij, natisnjenih fotografij različnih opremljenih prostorov iz interneta in fotografijami od znancev, kjer ste npr. videli kakšne lepe tapete, ali pa kakšno zanimivo oblikovano pohištvo. To bo prihranilo precej časa arhitektom, hkrati pa tudi vam - in še bolj zadovoljni boste - in oni in vi.

Comments: 0
Tapete - 23/01/2011 17:05:00
Comments: 1
Pri prenovi obstoječega stanovanja ali pa še posebej pri izgradnji nove hiše ali opremi novega stanovanja, se pogosto pojavi vprašanje ali najprej izbrati in kupiti vso pohištvo in preostalo opremo, ter se na koncu odločiti, kakšne tapete bi namesitli, potem ko se bo tudi bolje videlo, kako bo celoten prostor zadihal in kako bo izgledal.

Druga filozofija, ki jo lahko uberete, pa je, da o tapetah in drugih elementih razmislite celovito - še pred nakupom česarkoli. Ta pristop je vsekakor bolj domišljen, vendar ni tako zelo enostaven. Težko si je namreč predstavljati celoten prostor kar na pamet. Za to nam pri tem lahko pomagajo programi, ki jih imajo večinoma oblikovalci, s katerimi se lahko celoten prostor vnaprej izriše in vizualizira.


Tako se nazorno vidi, kako se posamezni elementi podajo med seboj. Če je kje kaj pretemno ali presvetlo, če je kje kak kos pohištva napoti, ipd. Nenazadnje se bo v prostoru živelo in gibalo vsak dan, zato je pomembno, da je prostor res uravnoteženo razporejen in urejen.


Če ne želite k oblikovalcu, bi vam torej predlagali, da si pred nakupom pohištva zamislite, kako bi želeli, da vaš prostor izgleda v celoti, kako naj diha, kakšne občutke naj vam daje. Zamislite si, kako se boste premikali po njem. Ali je kje kakšen nepotreben ovinek? Odstranite ga. Načrt pa izboljšujte, dokler ne boste z njim zadovoljni. Dokler ni še nič kupljeno, je še najceneje spreminjati izgled prostora.


Z vsakim nakupom kosa pohištva in opreme, pa boste postajali vse bolj in bolj omejeni v možnostih glede opreme in izgleda vašega prostora. A hkrati tudi vse bližje.

Comments: 1
Tapete - 23/01/2011 16:54:00
Comments: 0
Tapete so postale aktualne že v času renesančne Evrope. Premožnejši in elitnejši deli populacije so na stene obešali velike tapiserije, kar je bila navada še iz srednjega veka. Te tapiserije so prostorom dale barve in jih hkrati toplotno izolirale (pred kamnitimi zunanjimi stenami). Vendar pa so bile tapiserije zelo drage in so si jih lahko privoščili le najbogatejši. Sčasoma pa so tapiserije pričele nadomeščati tapete, narejene iz papirja, saj je bilo do tapiserij tudi zaradi vojn in oteženega trgovanja vse težje priti.

Motivi teh prvih tapet so bili podobni tistim na tapiserijah - večinoma so bile te tapete kar obešene na stene (kakor tapiserije), nekatere pa že prilepljene (kakor je navada danes). 


Med bolj znanimi umetniki, ki so prav tako oblikovali tedanje tapete je Albrecht Dürer.

Tags: zgodovina, tapete
Comments: 0
Tapete - 23/01/2011 11:51:00
Comments: 0
Vzorec tapeteVeliko ljudi ima dvom. Navadili so se že na svoje bele stene... in sprašujejo se, ali jim bodo tapete potem všeč. Načeloma ima le redkokdo kakšne posebne zamere do belih sten... saj težko motijo in so dokaj nevtralne. Kaj pa tapete? Pri teh pa naj se nikoli ne bi vedelo... a temu pravzaprav ni tako.

Pri tapetah se namreč zelo redko zgodi, da bi bila nekomu sprva všeč, ko bi si ogledoval vzorec, kasneje, ko bi bile stene že nalepljene z njimi, pa ne. Tapete so namreč zelo vizualna stvar in pravo sliko, si lahko zelo enostavno pričaramo že takoj. 


Poglejmo si primerjavo z nakupom jogija. Greš v trgovino, tam imajo na desetine različnih jogijev, različnih trdot, materialov in sestave. Prodajalec ti jih pokaže nekaj, na vsakega se uležeš za nekaj sekund, morda kakšno minuto - in v tem kratkem času poskušaš ugotoviti, kako boš spal na jogiju nato naslednjih 5 ali 10 let. Vsak dan. Tretjino dneva. Kar je ogromno.


Pri tapetah te težave ni, ker jo že takoj dobro vidimo - in se potem na steni ne bo izkazala za nič drugačno. Seveda je druga stvar, če se sami težko odločite - potem bo vsaka pomoč s strani oblikovalca ali arhitekta v veliko pomoč - a z rezultatom boste verjetno na koncu ravno tako zadovoljni, če ne še bolj, kot tedaj, ko si boste tapete ogledovali le v obliki vzorcev.

Comments: 0
Comments: 0

Na področju dekoriranja sten se je pojavila zanimiva novost, za katero se imamo zahvaliti študentom newyorške umetniške šole Tisch School of the Arts. Z dodajanjem elektroluminiscenčnih materialov in vgradnjo senzorjev v vzorec tapete so razvili pametno stensko razsvetljavo oziroma oblogo, ki jo napaja sonce.

Sončne tapete čez dan črpajo energijo sonca, nato pa v prostoru delujejo kot dekorativni element. Ko se zmrači in ko soba potrebuje več svetlobe, pa se spremenijo v ravno svetlobno ozadje, ki prostor nežno osvetli.

Z baterijo, ki se polni z energijo sonca, lahko osvetljavo nadzorujemo ročno. Po potrebi povečamo ali zmanjšamo moč osvetljave. Trajna, učinkovita, uporabna in tehnološko privlačna rešitev, o kateri bomo zagotovo še slišali.

Comments: 0