Stenske tapete za vsak dom

Stenske tapete za vsak dom
Tapete - 25/01/2011 16:06:00
Comments: 0
Že zelo dolgo se ukvarjamo s tapetami in videli smo že veliko domov in pisarn in drugih prostorov, kjer imajo stenske tapete. In kakšno ugotovitev, na koncu lahko potegneš? Predvsem to, da je to ali so tapete potem zares obogatitev prostora ali pa njegova napaka, odvisno od okusa tistega, ki je izbral vzorec in ki je poskrbel še za umestitev ostalih stvari v prostoru. Zidne tapete so pač na zidu - in ljudje smo takšni, da pogosto pritrjujemo še kakšne druge stvari na zid oz. na steno. Preveriti je potrebno, da se te reči nato res skladajo z že obstoječimi tapetami, da se barvno skladajo z njenim vzorcem in da so tudi podobnega materiala kot že pritrjene tapete, ki jih želimo še obogatiti. Preverite še sledeče: ali bi vaš prostor s tapetami in ostalo opremo deloval dobro, če bi ga poslikali za revijo o notranjem oblikovanju? Kako bi izpadle tapete? Bi bile skladne s pohištvom?

Če ste kinestetičen tip človeka, morate nujno preveriti še, kakšne se vam zdijo tapete na dotik. Ali so vam prijetne, ali pa vam nekaj ne ustreza. Tudi če jih ne boste vsak dan prijemali in se jih dotikali, boste v podzavesti vedno vedeli, kakšne so te vaše tapete na dotik - in zato poskrbite, da vam bodo tudi v tem pogledu všeč.


Ljudje, ki so primarno slušnega tipa, naj bodo ravno tako pozorni na ta element pri tapetah. Kakšen zvok se sprošča, ko drsite s prsti ali kosom papirja čez tapete? Vam je všeč? Se bo lepo podal v vaš prostor? Če so tapete reliefne, potem vedite, da bodo delno tudi zvočno izolirale vaše stene. In skozi zide bodo prepustile manj zvoka. Ne pričakujte ravno, da vas zaradi tega sosedje ne bodo slišali, če živite v bloku, vendar je lahko razlika kar opazna, še posebej v primerjavi s praznimi belimi stenami.


Za vse preostale, ki ste oz. smo večinoma vizualni, pa bo najpomembnejši ravno izgled tapete. Njene barve in vzorci in prelivanja. Njihov odsev v svetlobi, ki prodira skozi okna in njihovo spreminjanje izgleda skozi dan. Če bodo tapete iz vinyla pazite, da ne bodo takšne bleščeče, da bi vam v kombinaciji z vašo konkretno postavitvijo prostora odsevale kot ogledalo sončno svetlobo. 


Ravno tako vedite, da bodo tapete, ki so temnih barv, ogrevale vaš prostor, če bo nanje padala sončna svetloba. Morda vam bo pozimi to celo všeč. 


Različne tapete lahko poleg z izgledom tudi še na mnogo drugih načinov spremenijo počutje v vašem domu ali poslovnem prostoru, zato stenske tapete res skrbno izberite in mislite tudi na zgoraj navedene aspekte. Nenazadnje boste s tapetami prebivali kar nekaj nadaljnih let in modro je, da vam bodo le-te vaš prostor polepšale in ga naredile bolj prijaznega.

Comments: 0

Post a Comment